19 detsember 2011

Oh, kuusepuu, oh Angkor!

Vaikselt istun siin me toreda kylalistemaja arvuti taga - paike keeras juba paar tundi tagasi kerra - ja muutun filosoofiliseks. Kumb siis ikkagi oli enne, kas muna voi kana? Ja kysimus, mis on mind ja teisi hairinud juba aastaid - kuidas moos kommi sisse saab?
Me retk on andnud teisalt nii monegi vastuse - naiteks tean ma nyyd, kas see tyma maa ikkagi algab siis, kui asfalt otsa saab. Viimane kysimus on me polvkonna psyyhikale jatnud tugeva jalje. Mina olen nyyd vaba, ma saan nyyd oositi magada. Aga on veel ka teisi lahendamata probleeme, mis on paris hasti kokku voetud selles laulus. Kuulake ja moelge, kas tasub ikkagi oma oue alt kaugemale minna. Ma olen saanud ka sellele vastuse - tasub! Tervitan teid!
Jah, meil on ilus tuba seekord. Kaheksa dollarit oo, televiisor ja soe pesuvesi, puhtad linad. Tuul ei puhugi labi ja naaber ei vaata pragude vahelt mooda minnes tuppa. Hommikul arkame siis, kui enam magada ei viitsi, mitte siis kui kylakuked oma vahel suhtlemisvaegust rahuldavad. Ju siis kanadega ei saa paljusid asju arutada. Elus on vist ka nii, eks. Infotki oleme saanud - Kim Jong Il on surnud. Miski pole pysiv. Nii oli ka paraku voimsa Angkori impeeriumiga.
Aga joulud on ju. Jube. Narvilisust ja rahutust on tanavatel selgelt naha. Sagitakse ringi ja koik tahavad midagi. Nii kui jala sisse pistad, toimub masspealetung - kui nad suudaksid, nad suruks sind pikali. Kui aga jaad paigale ja ei jooksegi vastupidises suunas, hakkavad nad nakitsema, koik nad tahavad sinust tykki voi ka mitut. Nad nakitsevad nii, et kodi on, oi-oi kui kodi, raske on ennast talitseda, aga kui ara kannatada muutub monusaks. Need vinged vaiksed kalad, kes me jalgu ja kasi tana nonda ahnelt nakitsesid, olid ikka tasemel. Paeva emotsioon tuli sealt. Selliseid kalaakvaariume on siin Siem Reapi tanavatel hulgim. Ja ka meie saime lopuks jalad puhtaks!


Parast kalapidu jalgade ymber, votsime suuna taas vee aarde. Kuna siin selliseid ulmerandu pole nagu eelmises kohas, siis tuli minna basseini aarde, aga hada ajab harjagi kaevu, mis siis meist ja basseinist raakida.

Hea kyll, aitab! Angkor, oo Angkor! Kambodza yllatab igast kaarest. Kaugelt enne, kui Pool Pott ehk Kambodza mortsukas number 1 arvas heaks teha siin maal tohutut valusat havitustood, oli ka khmeere, kes kogu riigi juba tuhat aastat tagasi hoopis luues ka tanasele maailmakaardile toid. Heaga on raskem. Need templid siin, nende mastaapsus ja insenerilahendused annavad aimu kunagisest impeeriumi voimsusest ja oitsengust. Milline elu siinkandis vois ikka aastasadu tagasi keeda!
Angkori impeerium sai alguse 802, kui yks kunn kuulutas ennast yhel mael jumalkuningaks. Me vaatasime selle mae ka yle. Siis tuli uusi ja ambitsioonikamaid kunne ja nad koik tahtsid, et jumalad neid ikka hoiaksid ja kaitseksid. Selle kindlustamiseks tegid nad yha uusi ja voimsamaid templeid, monumente jumalatele.
Igast templist voiks vist pilte tegema jaadagi, neid detaile ja lugusid seintel on tohutult. Me ahmisime seda ilu ja mystikat kolm paeva endasse ja ikka ei joudnud eriti kuhugi, ikka jai vaga palju avastamata.
Koige suurem usumonument maailmas on niisiis Angkor Wat. Eriti hasti sailinud ja terviklik kompleks. Selline lihtne ja loogiline, ruumi ja ohku templis jagus, oli toredaid muruga hoove, mida muudes templites ei nainud, oli ilusaid galeriisid, kus sai jalutada ja kivireljeefidest kunagiste khmeeride tegemisi valja lugeda. Voi vahemalt ette kujutada, et just seda minu tolgendust nad motlesitki. Templit ennast kaitses voimas kraav, noh nagu Kuressaare lossilgi, ainult monkymmend korda suurem ja laiem ja nii. Tore oleks ka teada, mil viisil nad selle sinna said - puulabidaga ja miljoni inimesega? Kraav on siin, jargmise pildi tornid ka vaikselt naha (kes leiab, voib kapist kommi votta):
Meie, natukene soojad, tousime kell 4.15, votsime kaks naisteratast ja panime pimedas Wati poole ajama. Kohale joudes, nagime midagi sellist:
Siin on viis torni lahemalt naha. Viis torni, mis symboliseerviad hindu universumi keskmes oleva mae viite tippu. Kogu Angkor Wat on hindu universumi kujutis. Tornid otse vaates on naha Kambodza lipul. Voib siis pakkumisi teha, kas khmeerid ise ka Angkor templite yle uhked on. Yle vee ja myyristki sisse tungides naeb kulminatsioonehitise ees kahte "raamatukogu," mille funktsioon on tanaseni teadmata:
"Raamatukogude" vahelt labi minnes jouab valise galeriini, kus seinad on siis tais jutustatud. Neid ilusaid reljeefe on seal sadade meetrite kaupa:
Angkori impeeriumi ja konkreetsete templite kohta kirjutasid geniaalsed, iidsed khmeerid meie jaoks info naiteks sammastele:
Nii teame naiteks, et Ta Promi pyhendas eriti viljakas ehitaja Jayavarman VII oma emale. Kunnidel oligi kombeks moni tempel igavuse peletamiseks ehitada ka oma esivanematele. Ta Promi ymber askeldas umbes 100 000 inimest ja tempel peitis endas muuhulgas ka ohtralt kulda, teemante, siidi. Nii monigi tempel oli keskmeks omaette linnale (nii naiteks ka sama kuninga poolt moned aastat hiljem oma isale ehitatud Preah Khan). Ta Prom parineb 12 sajandi lopust. Miski film voeti ka siin yles, teate voi?

Noh, need vaiksemad linnad ja vaiksed napuharjutused hiilgavate templite naol Jayavarman VII ei rahuldanud, ta pani 12 sajandi lopul aluse ka palju suuremale yksusele - Angkor Thomile, mis laiutab 10 ruutkilomeetril ja kus omal ajal askeldas nii miljon inimest. Seda ala ymbritsevad kenad myyrid ja korralik neljakandiline jogi-jarv, myyride vahele paasemiseks tuli yles otsida age varav:
Nende myyride tagant leiab muidugi ka nii monegi vageva templi, eriti lahe on Angkor Thomi keskmes olev Bayon ehk selle aja riigitempel:
Kuna siis turvakaameraid veel polnud, tuli olla loominguline, et silm siiski peal oleks (ylemiselt pildilt on ehk naha, et torne Bayonis jagus, originaalis vist 49, ja igal yhel neli nagu - mitu silma hoiti algselt ringiluusijatel kokku peal?):
Pohilisest templite kompleksist veidi eemale jaab juba 10 sajandil pysti pandud Banteay Srei, mille kivireljeefid kuuluvad maailma tippklassi:
Ehk veidi lahjemaid, aga taolisi kunstitykke olid enam-vahem koik templid paksult tais - sellised reljeefid ja graveeringud, et kui tadi Rutil oleks neist omal ajal aimu olnud, poleks ta hunt Kriimsilma peale kyll aega raisanud.
Info mottes valgustan teid veel natuke - need ulmehitised taanduvad koik lopuks yhte pisikesse ruumi, kus oli jumala kuju vms pyha skulptuur. Igasugu halle ja saale sisuliselt polegi, on ainult vaiksed katusealused, sest Angkori templid polnud mitte usklike kokkusaamise kohad nagu meil vaid siiski ausambad jumala ylistamiseks. Enamus templeid ylistasid Shivat ja teisi hindu jumalaid.

Oehh, tempel mallu igaveseks. Selline hiilgus ja kyllus. Paris kurb, et miski pole pysiv, eks. Oleks alles vahva, kui seal Angkoris endiselt elu keeks!

Elu keeb aga paris kibedasti templitest veidi kaugemal, siidivabrikus. Seal kaisime vahelduse mottes parast kahte ja enne viimast templi-paeva. Puhtalt selleparast, et Meelis tahtis elukaid naha - meile koolis raagiti, et siid ei tulegi poest nagu piim, vaid seal on tegemist mingite ussidega. Esialgu olime osalt pettunud, sest usse polnudki, aga teisalt vedas meil hullumeelselt, sest meil onnestus vaikselt hiilides peale sattuda valgustkartvale aktile:
Selle tugeva too tulemusena said valmis vaiksed mustad tapid, mis kuidagimoodi muutusid ajaga meie loodusopetajate onneks koledateks ussideks:

Need ussid vitsutasid moned paevad lehti, mis ilmselgelt sisaldasid alkoholi, sest ussidel hakkas pea ringi kaima ja suunurgast nirises niiti. Kuna joobes olekus ensele eriti aru ei anna, mida sa korda saadad, siis need ussid tekitasid paris tubli segaduse ja massisid ennast sellesse samasse niidipuntrasse:
Neid niidipuntraid kasutasid aga kohalikud isikliku kasu saamise eesmargil ara ja panid potti keema ning matsisid umbes 40 puntrast tulevat niiti kokku ning saidki yhe korraliku niidi:
Seejarel pooritasid nad veel joobes usside ilaniresid siia-sinna, panid natuke varvi peale:
Veidi teist varvi ka ja sidusid kokku, saigi toreda salli voi pluusi voi noh, mida vaja on. Koike saab:
Lopetuseks kinnitan, kes selle sissekande algust lugedes muretsema hakkas, et minuga on siiski koik korras, ma olen vaimselt voimekas (aa, no eks nad raagivad koik seda, eks)!

Viimased soojad sonad Kambodzast, Tai ootab meid jalle! Soovitud joulukinke!

8 kommentaari:

  1. Oi, ostsin täna omale Go reisiajakirja. Mõtlesin, et niisama mainin.
    Kui palju te selle kalade protseduuri eest maksite? Suvel kinkisin abikaasale Viimsi spas sarnase asja.. oeh, ei tahagi kohe teada, kuidas ja kui palju ma tünni sain :)

    Mõnusat kilpkonnade rohket Taid!

    VastaKustuta
  2. Kats-pats, seda ma juba aimasingi, et Sa ytled:"Ah, mis kalad, kas te siis ei tea, et Tallinnas on ka sellised. Ma kaisin seal abikaasaga jalutamas." Aga tynni said Sa vist hiiglamalt, me maksime 2 dollarit per naase. Teinekord saada Jaan Kambodzasse, tuleb ehk odavam:)
    Ma siiralt loodan, et me tubli tekst seal mainit´ ajakirjas pole vaga ara muditud.

    VastaKustuta
  3. Tere kaugemaalased! Kodumaale on öö kaitsva katte all lumevaip maha laotatud ja kõik on ilus valge!
    Torm ragistab puude latvades ja murrab oksi ja puid. Peale 2005 aasta tormi pole meil elektri puudust olnud, maksad ja saad! Täna öösel tuli kiisukene kõrva nurruma ja teatas et vool on otsa lõppenud. Piilusin aknast välja, igal pool tuled säravad aga minu läpaka ekraan on tumm, akvaariumi pump ei surise ja kylmiku ukse vahelt tilgub! Otsisin kyynlavalgel ajalehest eriliselt tähtsaid telefoni numbreid et edastada ennekuulmatu uudis vajalikele instantsidele. Nagutavaliselt prillid olid ka kadunud, lõpuks valisin siis vajaliku numbri ja vajutasin klahve ja ennäe! Elektrivabriku joped mõistsid mu muret ja kõik tuled hakkasid põlema ja veepump keldris surisema! Igatahes arusaajad inimesed kes mõistsid mu muret ja andsid jälle voolu tagasi, ei mingit palumist ja ulumist päevaade kaupa! Aga teie seal kaugelmaal pildistage linde, loomi ja sitikaid, pälja jalu ei paterda ringi sest skorpjoon varitseb rohus ja salvab varbasse! Olge mõnusad! Wuntsprussak lehvitab.

    VastaKustuta
  4. Heee, siidiussid on lahedad, sellest on muidugist kahju, et nad pärast ära keedetakse. Aga nad vist sel hetkel eniveis magavad, nii et nad vähemasti ei tunne miskit kui kuuma vette plartsatavad. Aga see templite kaskaad võis äge seest ja väljast näha olla, ma oma kalasilma ja lainurgaga oleks saand töötada kõvasti :P.
    Päkapikke teile sinna palmi alla ja templi otsa ning kilpkonnade selga ratsutama :)!

    VastaKustuta
  5. Wuntsprussak lehvitab teile, kallid lapsed kaugelmaal! Kannan ette et pyhad võivad tulla, tingimused on täidetud, lumekribalad on ikkagi veel maas ja saab linnukese kirja panna sellesse lahtrisse. Käisin naabriga kuusevargil, tulemuseks paar tundi hirmu ja kuusk on kodus pyhi ootamas. Normaalne ju! Kolmandat korda sellel sygisel on termomeetri näit langenud alla nulli, praegu on mingi vaevaline -1,3 C kuid see-eest on yyratult paks udu. Pean nyyd käsikaudu õue pliidipuid tooma minema. Muideks meie luik on ikka veel järve peal ringu ujumas, soovime kõik yheskoos et ta ikka ellu jääks! Wuntsprussak.

    VastaKustuta
  6. Meelis, seda ma seal koidu ajal Angkor Wati ees, ja no mujal ka, motlesimegi, et kui Sa ise seal oleks, siis vist vaanleks oma kalasilma ja muude hyperobjektiividega monukrampides.
    Hea aiapapa, meie tagasihoidlikud onnesoovid eduka kuusejahi ja ilmataadilt vaarilise ilma valja pressimise puhul! Me oleme uhked! Kuuse saame vist siin banaanipuuga asendada, aga ilma osas peame tunnistama piinlikkusega haledat lyyasaamist.

    VastaKustuta
  7. Tsiu tsiu ja poliitbüroo29. detsember 2011, kell 22:16

    Hõissaa, polegi midagi kosta, Ankor Wat võtab sõnatuks, hetkel on meil suht sitt suusailm aga õnneks on õlut ja telekast tuleb King Kongi, Üksinda Kodus (1-4) ja Visa Hinge ... Igatahes on tekkinud olukord, kus poliitbüroo ei soovi enam lugeda soojadest maadest vaid tahab seda kõike ise KOGEDA ...

    VastaKustuta
  8. Kurat, juhtimisviga. Meie kui kogenud kalad oleksime pidanud seda koike ette nagema ja poliitbyroo eest KOIKE varjama. Nyyd ma saan aru, et olen sunnitud Sulle selle kaki kokku keramise eest paar olut valja tegema:)

    VastaKustuta