15 november 2011

Kolkata teekond

Tervisi Kolkatast... ja natuke Varanasist ka, hilinemisega!

Vahepeal sai siis Varanasist 26 h rongiga siia loksutud. Meil oli onneks "luksvagun", nimelt lavats oli, mille otsas sai kylitada ja ei pidand yldse kylg-kylje korval higistama. Seda sai yksi igayks omas koikus teha. Muuhulgas ka kova haalega nutta, puuksutada ja igast muid eurooplasele avalikus kohas taunitavaid tegusid teha. Aga meil oli taitsa ok, me mangisime kaarte ja vahepeal lugesime Lonely Planetit ja vaatasime aknast valja, kuidas kasitsi heinavihtusid lapiti. Loodus on sealpool marksa lopsakam, suisa tairoheline ja siuke kevadine, moni palmipuugi kasvas. Vahepeal tundusid olevat vaga armsad vaiksed linnakesed olevat, mustust ei olnd nii palju ja tehti suisa mingeid ehitustoid.










Aga Varanasist... ma olen oma jarjekorraga veits sassis. Aga Varanasis me leidsime endale vaga monusa tuk-tuki mehe, kes meid 50 ruupia (1 USD) mooda linna ringi soidutas ja lopuks yhte aarmiselt meeldivasse guest hous-i soidutas, seal oli roheline aed, sidrunipuud kasvasid seal ja gekod tillerdasid seina peal ja seal aias istudes sai isegi eurooplase moodi syya, noh, omletti ja voileiba, meil se spycy vark hakkas vastu juba veits. Parast pulma oli nagu huhh, andke palun kaerahelbe putru moosi ja piimaga.... paar heeringat sibulaga mustal leival ei teeks ka paha, a me saime seal voikusid :) ja puhata saime. Kanpurist, kus pulmad toimusid, laksime me hommiku kell 4 rongile ja joudsime 11 paiku Varanasisse, und seal eriti loksudes ei saanud ja kole hirmus vassu oli peal, ni et esimese paeva me Varanasis magasime sisuliselt maha.... piinlik lugu kyll. Aga jargmine paev me olime juba vahe kobedamad ja selgus, et seal oli just nimelt tol ajal, kui me saabusime, miskine peen festival, kuhu igast maailmanurgast inimesed kokku tulevad ja tanavatel tuiavad ja noh, bigdeal, yhesonaga.

Siis hotellimees sai meile paadi, millega Gangesele seilama minna ja nonda me ka tegime. Jumala(te) auks kais seal kallastel suur tingel - tangel ja ilutulestik ja inimesi oli mitme laulupeo jagu. Kallastele treppidele pandi kyynlad, millest moodustati mones kohas jumala nagu ja haakriste. Joele pandi kyynlad hulpima ja muuseas nagime ka pyha lehma seal hulpimas. Kahjuks kyll mitte enam eluvaimuga lehm, aga siiski. Inimesed kastsid ennast kallastel, see oli selline oma teise ilma saadetud lahedaste malestamiseks tehtud kastmine. Paljuks ei pidanud nad ka seda vett juua.... Me mudugi kastsime ka oma napud vette aga suhu ei pannud :) Laipu poletati seal muidugi ka. Seal pidi siis nonda kaima, et paljud tulevad oma viimastel eluaastatel Varanasisse elama, enne on kovasti raha korjatud, et seal siis rahus, tuleloomas teise ilma minna. See yritus pidavat umbes 5000 - 10 000 ruupiat maksma.



















Yldiselt, valimuselt, ei olnud aru saada, et me oleks vahepeal linna vahetanud, kui seda Gangest poleks seal olnud, siis sisuliselt nagid Kanpur, Agra ja Varanasi tapselt uhesugused valja. Inimesed olid samad, tanavad olid sama kaootilised, konniteid ei olnud, liiklus kais nagu signaalitamine ette nagi, tuk-tukid, riksad... lehmad ja kitsed ja magavad koerad. No ei olnud vahet. Me oleks tahtnud tegelikult Varanasis pikemalt olla, me olime seal 2 ood. Aga kena, et me seal Gangeselgi siis saime ara kaidud. Linnuke.

Aga Kolkata. No vat, et siis 26 h rongisoitu ja hoopis teistmoodi linn. Paistab, et paris pirakas linn. Rongiga tulime viimases peatuses maha ja neid peatusi seal linnas sees oli kohe hirmus mitu. Kokku oli rongipeatusi Varanasist Kolkatasse 80 :P. No se oli yks selline kylavaherong, mille me saime. Kolkata on natuke tsiviliseeritum, siin on konniteid ja suisa mingi liiklus, et tee on nagu ikkagi motteliselt voi suisa reaalselt jagatud kaheks ja autod naljalt vastassuunas siiski ei soida. Valgusfoorid on ka, aga neid siiski kasutatakse valikuliselt. Tuk-tukid siin vaga palju ei soida, hoopis naljakad kollased taksod on siin. Koos taksomeetriga suisa. Nendega saab nonda soita, et ytled taksojuhile, kuhu minna tahad, siis nad ei saa muhvigi aru, kaarti lugeda ei oska ja siis hoikad tanavalt mone viisakalt riietatud arika, kes inglise keelt moksib, palud tal taksojuhile hindi keeles oelda, kus sa minna tahad ja siis nad hakkavad soitma. Tee peal kysivad 10 korda teed ja siis saab lopuks kohale ka. Maksta tuleb kahe inimese eest. Kui eelnevalt kokku lepid, mis summa eest soidad, siis tommatakse yldjoontes 2,5 nahka yle korvade. Me rongijaamast linna tulles saime seda kogeda. A nyyd me saame juba sellest ka aru, kui nad yritavad tillikat teha ja suurema ringiga sihtkohta minna, sest me juba teame, mis suunas minema peab, hah! A siuksed, nummid, kollased tuututajad.










Siis me kaisime siin Victoria memoriaali kaemas. Vici oli siis esimene Briti ja yhtlasi siis ka India koloonia valitseja. Siuke naine. Talle oli hull palee meisterdatud, aed ja park ka seal ymber veel. Sees oli seal naitusesaal, kus olid 1800 a. ja varasemaid india kunstnike maale ja skulptuure. Palee ise oli marmorist.










Eest vaade ja tagant, kus oli hasti monus park veekogudega. Kolmas pilt on "pargist", kus kasvas umbes 4 puud ja ylejaanud ala oli vallutatud kriketimangijate poolt. See on siin nimelt paris popp sport, meidki kutsuti mangima, a me olime veits habelikud ja lainud :p

Seal pargis me keerasime puu alla lapiti maha ja lasime tuuleohul end paitada, kui korraga nagime, et yks voodiline orav ukerdab seal puu otsas imelike vorstide otsas. Ta oli tapselt meie kohal, pudistas seal ja ajas mingit soga meile kaela. Kaua ei lainud, kui ta koos selle vorstiga pea ees, koik jasemed oieli, alla kukkus. Aga age orav oli, korraks siis ka lendorav.



















Saanne puu siis ja taolised peened hagused prouad jalutamas :)

Nojaa, siis me kaisime siin yhte Birla Mandiri ka kaemas, see siis jallegist mingi tempel jumalate auks. Mulle naikse, et pole siin imestada yhti, et inimesed siin tanaval elavad - koik papp pannakse marmorist paleede ja templite peale huugama. Kasitlematu, millised ehitisi nad siin ehitavad. Kasitsi tahutud vaikeste detailidega. Ylekullatud jumalate kujud kalliskivisaras hiilgamas. Seestpoolt pilti ei tohtinud teha.











Jumalad neil ruulivad ikka risti ja poiki. Paljuks ei pea nad ka oosel kell 5 ruuporitesse mantrat voi asja leelotada. Varanasis tegid nad seda iga natukese aja tagant ja yksteise voidu.. Ju siis peab, kahjuks ei tea ma jallegi, mida tapselt nad leelotasid ja kas/mida siis selle ajal tegema pidi. Ehk jalad ristis istet votma ja palvetama?

Haa, siis me otsisime siin ykspaev palavikuliselt supermarketit, noh, kust syya saaks osta. Meil oli rongijaamast vaike tourist guide hangitud ja seal ongi kirjas, et supermarkets ja malls ja nii ja naa. Aga need marketid olidki konkreetselt marketid, nagu keskturg talinas, ainult et majas sees, konditsioneeritud. Yks paev siis, kui me laksime Tai viisasid taotlema, nagime tee peal suurt maja, kus oli "food city" kirjutatud ja silm laks sarama. "Haldiram" oli tolle majamyraka nimi. Seal me oleme nyyd monuga aega veetnud. Vahelduse mottes paris pood, kus saab riiulite vahel jalutada ja endale kaupa valida, tundus jallegi suure luksusena. Ma nautisin yle pika aja poes kaimist :) Keegi ei tahtnud me kotti labi otsida ja ei susserdand mingite ime erilubadega nagu Kanpuris. Me saime lihtsate inimestena lihtsalt minna poodi ja osta, mis vaja. Syya muidugi sai seal majas ka. India toidust me praegu peame pausi ja vitsutasime seal pastat ja pizzat. See pasta vaanati meile kyll terav, a pizza, mis me tana omiku soime, oli see-eest aus :)











Yks ahmib siin pasta peale ohku. Haldiram- oo, Haldiram, me oaas keset korbe :) Kommi-kropsu-natsu-shokulaadi saab sealt ju.

Siis tanavaelust ka veidi pilte, see lontis korvadega elukas naikse kits vist olevat :) Usna vooras meie silmadele olid tibud ja kanad tanaval, nulitud loomad konksude otsas rippumas... habemeajamine ja kingaviksijad, puha see keset tanavat. Kohati oli tunne nagu oleks kellegi elutuppa jalutanud, igast potid ja pannid on tulel ja loobitakse taignast patsikesi, moni magab kuskil ahju otsas... Elektrisysteemid on seal ka mudugi uhked :D












































No vat nii sis. Vabandust, et osa pilte vale pidi on. Me laadime pildid pildipanka ka, sis sealt saab lopuks oiget pidi vaadata. A praegu ma siin internetipunktis ei hakka nusserdama.

Jargmine peatus on sis Bangkok. Me saime 2 entryga viisad katte ja vaatame, mis seal siis saama hakkab. Kuulu jargi seal siis uputab, nii mis kole, et voimalik, et me otse sealt lennujaamast ostame lennukipileti hoopis Kambodzasse ja Laosesse ei hakka yldse pressima. Aga me sis vaatame hoo pealt. Voimalik on ka variant, et me porutame Phuketi poole ja sulistame veits vee all ja limpsime pina coladat voi kuidagi nii. Hoiame nappu pulsil igatahes :)

Yldjoontes on minu jaoks India hirmus varvikas, kohe hasti- hasti varvikas. Silm on grillis peas koguaeg. Naised on siin valdavalt koik vaga ilusad, nende sarid ja mundrid ja ehted ja kalliskivid, kiiskavad mustad juuksed, monel suisa lokkis juuksed ja kui moni armas vaike, suisa tillukene (ma olen paris koljat siin nende korval) kitsesilmadega malbe haalega pronksinahkne orn naine tuleb ja ytleb, et ma olen nii kaunis ja katsub mu sinaka tooniga saaskedest puretud kasi, siis tundub kyll, et maailmas on midagi vaga valesti. Nad reklaamivad siin pleegitavaid kreeme, et kuidas ikka pale vahe valgem oleks, meie aga hoopis soovime rohkem jumet peale saada.... saa sa sis nyyd aru, miks me siis peame ihkama seda, mida meil pole? Et elu ikka ponevam saaks sis vist....

Kaose ja khm... kaka korval on India ilus voi kuidas oeldagi, nauditav... Inimesed just, oma lahkuse ja kohati uskumatu siiruse ja heatahtlikkusega. Aeg-ajalt see lahkus ajab tuima ja "mulli" hindava eestlase narvi, a see on koik tilu-lilu. Kyll me saame kuskil plaazil vedeledes oma "mulli" sees ka kykitada :)

Kohtumiseni Tais voi Kambodzas... voi mine sa ulle tea, akki hoopis Laoses! :)

4 kommentaari:

  1. Wikipeedisin ja cassia fistula kohta tuli jutt et see on golden shower tree. Ma ei tea, mis ta eesti keeles siis oleks, aga õied on tal siuksed pika varre otsas terve rodu nagu põdrakanepil aga tagurpidi sis :)

    VastaKustuta
  2. Pliis pliis, ärge minge Phuketile, ükskõik kuhu aga mitte Phuketile, see on maailma ebameeldivamaid kohti, kõik on kolm korda kallim kui mujal Tais ja vähemalt kolm korda halvem, söök, jook, inimeste suhtumine. Sõitke parem mõnele saarele, Koh Phangan nt, või Koh Tao (teile kui sukeldujatele täielik paradiis). Ainult mitte Phuketile!!!

    VastaKustuta
  3. No, Monsa, mis siin rasket - tavaline viineripuu, viljade jargi.
    Selge pilt, Kivka. Paneme korva taha ja hoiame Phuketist kaarega eemale, votame mone saare. Sinna on aga natuke veel aega. Oleme praegu Bangkokis ja avastame voimalusi, kuidas saada siit nyyd Laosesse, et siis mone aja parast labi Kambodza taas Taisse naasta ja Koh Taole vms sukuldusparadiisi minna.
    Loodetavasti kaisid ballil ka ja tegid moned kenamad poognad, eks.

    VastaKustuta
  4. Hõisssaa vandersellid,

    See kõik, mis te kirjutate on nii ilus ehk siis huvitav. Me siin vaatasime just saadet aasia (k a India) madudest - suht jube. Olge siis tähelepanelikud, kui puu alla lapiti end viskate :)
    Mõnusat ja seiklusrikast rännakut, seerige siis ikka infi ja olge vuntsid :)

    Tsiu-tsiu ja Poliitbüroo

    VastaKustuta